Ga naar content
Van de Velde Packaging Dozenhal Cijfer: 8.8
295 klanten geven ons een 8.8
bij Kiyoh
Account
Geen items gevonden
Terug naar overzicht

Circulair ondernemen met de R-ladder

Circulaire R6 ladder

De R-ladder is een hulpmiddel voor circulaire ondernemers. Hoe kun je nog milieubewuster zijn? Hoe hoger je op de ladder staat, hoe bewuster er omgegaan wordt met grondstoffen. In deze blog doorlopen we de stappen van de ladder. We nemen “kartonnen dozen” als voorbeeld. We beginnen bij stap 1, het meest milieubewust.

Stap 1 - Refuse en Rethink

Gebruik je kartonnen dozen voor verzendingen? Kijk ook waar het niet nodig is. Want niet gebruiken is de beste manier om grondstoffen te besparen. Misschien kun je bepaalde producten vervoeren zonder ze in een kartonnen doos te zetten.

Stap 2 - Reduce

Gebruik minder karton tijdens de verzendingen. Dat kan door kleinere dozen te gebruiken. Of gebruik dozen die precies op maat zijn. Op de millimeter nauwkeurig. Kijk ook eens naar de golf. Misschien kun je wel een enkele golf gebruiken in plaats van een dubbele golf. Wil je een doos op maat? Kijk dan eens op Dozenlatenmaken.nl

Stap-3 - Re-use

Ieder bedrijf krijgt zelf ook dozen binnen. In plaats van ze open te scheuren en weg te gooien, bewaar ze. Gebruik ze zelf weer als je iets gaat verzenden. Hergebruiken is duurzamer dan recyclen. Krijg je nu zelf meerdere pallets dozen binnen, maar kun je ze niet hergebruiken? Bekijk dan eens de "inkoop pagina". Wij kopen dozen op en zorgen ervoor dat ze hergebruikt kunnen worden.

Stap 4 - Repair, Refurbish, Remanufacture en Repurpose

Kun je de doos niet hergebruiken? Geef hem dan een andere functie. Gebruik het karton bijvoorbeeld als vulmateriaal voor dozen.

Geperst karton voor recycling

Stap 5 - Recycling

Kun je bovenstaand stappen niet toepassen? Kies dan voor het recyclen van de kartonnen dozen. Van het karton wordt pulp gemaakt, waar weer nieuwe dozen van gemaakt kunnen worden

Stap 6 - Recover

Bij kartonnen dozen zou stap 6 niet nodig hoeven zijn. Dat is alleen als bovenstaande stappen niet mogelijk zijn. In dit geval zou je de kartonnen dozen bijvoorbeeld in een kacheltje kunnen verbranden om daarmee een ruimte te kunnen verwarmen.

Hoe gebruik je de R-ladder?

In je bedrijf worden verschillende grondstoffen gebruikt. De een heeft meer impact op het milieu dan de ander. Neem een productgroep, of een grondstoffengroep onder de loep. Met die groep in gedachten doorloop je de 6 stappen van de R-ladder. Je begint bij één. Bedenk per stap een manier om het gebruik van nieuwe grondstoffen te beperken.

Ook een mooi plekje op de ladder?

Kies voor de duurzame dozen van De Dozenhal.

Goedkoper - Goedgekeurd - Groen

 

Zeer tevreden met de lot dozen, snelle levering. Ben er vooral blij dat er een bedrijf is die ook gebruikte dozen van goede kwaliteit aanbiedt. Het moet niet altijd nieuw en duur zijn. Ik ga hier nog zeker blijven bestellen. - De Snuffelaar BV

Delen